Ryby i owoce morza w najlepszym wydaniu!

Krewetki z owocami i masełkiem lawendowym

  • Składniki:
  • 500 g krewetek, obranych i oczyszczonych
  • 1 średnie mango, obrane i pokrojone w kostkę
  • 1/2 średniego ananasa, obranego i pokrojonego w kostkę
  • 1/2 szklanki owoców rokitnika (mogą być mrożone)
  • 2 łyżki masła
  • 1 łyżeczka suszonej lawendy
  • Sól i pieprz do smaku
  • Sok z jednej limonki

 

Wykonanie:

Rozgrzej patelnię na średnim ogniu i dodaj masło. Kiedy masło się rozpuści, dodaj suszoną lawendę i smaż przez około minutę, aby uwolnić aromat.

Dodaj rozmrożone krewetki i smaż przez 2-3 minuty z każdej strony. Dopraw solą i pieprzem do smaku. Dodaj na patelnię pokrojone mango, ananas i owoce rokitnika. Smaż przez kolejne 2-3 minuty, mieszając od czasu do czasu, aż owoce się lekko podgrzeją.

Wlej sok z limonki na patelnię i dokładnie wymieszaj wszystkie składniki. Smaż przez kolejną minutę, aby składniki się połączyły. Podawaj danie natychmiast po przyrządzeniu.

Danie idealnie smakuje z ryżem basmati, mixem sałat lub z chrupiącym pieczywem.

Smacznego!